Antirrhinum

Over de Leeuwenbek

De Antirrhinum of de Leeuwenbek kreeg de naam omdat de bloem lijkt op de mond van een leeuw. De bloemen zijn er in verschillende kleurschakeringen. Die vind je in de Pluktuin vindt hebben een eerder paarse tint. Het groene blad is lancetvormig en gaaf. De Leeuwenbek is een kruidachtige plant uit de weegbreefamilie. Het is een plant uit het Middellandse Zeegebied, die in België en Nederland verwilderd gevonden wordt.

Hoe heb je zo lang mogelijk plezier van je Leeuwenbek?

Zorg ervoor dat de Leeuwenbek goed kan drinken. Dat doe je door de bloem schuin aan te snijden. Zo is de oppervlakte van de drinkvaten van de bloem net wat groter en neemt de bloem het water gemakkelijker op. Zorg ervoor dat het water niet te hoog komt en dat de bladeren niet in het water blijven hangen. Met de bladeren in het water zorgen bacteriën ervoor dat je bloem minder lang mooi zal bloeien. Zorg er ook voor dat je het water regelmatig verschoont.

Wanneer kan je een Leeuwenbek afsnijden?

Oogst de snijbloem van zodra de eerste bloemetjes open zijn. In je boeket gaan alle bloemetjes nog open, dus het beste is dat je ze oogst voordat alle bloemen volledig in bloei staan.